Γιάννης Φραγκούλης
Ανάμεσα στην Ρωσία και την Ουκρανία, ο Ιβάν διαμορφώνει την δική του ιδεολογική στάση. Είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας βιβλίων. Ο Θωμάς Σίδερης, στην ταινία «Η επιστροφή του Ιβάν», 2025, εκ πρώτης όψεως αναφέρεται στον συνάδελφό του Ιβάν. Στην πραγματικότητα όμως μιλά για αυτό το σωματικό και ιδεολογικό ταξίδι μεταξύ των δύο χωρών.
Ο Θωμάς Σίδερης είναι δημοσιογράφος, σκηνοθέτης και ανθρωπολόγος. Τον γνωρίσαμε από το «Θολό ποτάμι του Μπασίμ» (2021), «Τα ρόδια του Ναγκόρνο Καραμπάχ» (2022) και τα «Περιστέρια της Λαχώρης» (2024). Σε όλες, όπως και σε αυτή, υπάρχει η έρευνα που ένας καλός δημοσιογράφος πρέπει να κάνει. Δεν διαμορφώνει εμφανώς την ιδεολογική θέση του. Παραθέτει στοιχεία και αφήνει τον θεατή να διαμορφώσει την δική του άποψη. Η κινηματογράφησή του και σε αυτή την ταινία είναι κάτι σαν cinema verité.
Όσο η αφήγηση εξελίσσεται έχουμε όλα τα στοιχεία για να διαμορφώσουμε την δική μας θέση. Ο θεατής αυτής της ταινίας θα πρέπει να ξέρει ότι θα κάνει υπομονή για να διαβάσει το φιλμικό κείμενο που ο σκηνοθέτης του παραθέτει. Ακολούθως θα πατήσει σε κάποια στοιχεία για να δει ποιος είναι ο Ιβάν, που βρίσκεται το δίκιο ανάμεσα στις δύο χώρες, ποιος είναι ο λαός που παθαίνει, ταλαιπωρείται και σκοτώνεται. Έχουμε μια ταινία που διαπραγματεύεται το θέμα της ειρήνης με τρόπο ρεαλιστικό ποιητικό συνάμα.